uitwisseling 2018 zondag 22 april

dag 3 bezoek aan de gemeente Kfar Saba

Op zondagochtend werden we als Delftse gasten hartelijk ontvangen op het gemeentehuis van Kfar Saba. Dit gemeentehuis is ongeveer 120 jaar geleden gebouwd. Het was het eerste stenen gebouw van de 'nieuwe' gemeente Kfar Saba.

Bij de ingang werden we getrakteerd op een klarinetconcertje in het kader van het muziekfestival in Kfar Saba. Dat festival was de avond ervoor van start gegaan. Vier studenten van het conservatorium in Kfar Saba speelden de sterren van de hemel.

Vervolgens werden we in de grote vergaderzaal toegesproken door het gemeentebestuur van Kfar Saba. Al 50 jaar hebben de 2 gemeenten een sterke vriendschapsband met elkaar. Het bestuur van Delft - Kfar Saba kreeg complimenten en aan Judi & Karel werd een glazen plaquette gegeven als dank voor hun inzet in de afgelopen 25 jaren. De gemeente Kfar Saba kreeg een Delfts blauwe vaas, die speciaal voor de gemeente was beschilderd.

Ook de dirigent én organisator van het muziekfestival was aanwezig. Hij is een delegatielid van de gemeente Kfar Saba. We hadden hem allemaal bij de start van het muziekfestival in actie gezien. Na de bijeenkomst vroeg hij zich af waar de stroopwafels waren. Die bleken nog in de koffer van Judi te zitten die in Amsterdam was achtergebleven.

Na het gemeentehuis stond een bezoek aan het Kunsteducatiecentrum op het programma. Dit is gevestigd in een oude watersilo. Die is een aantal jaren geleden verbouwd en het is nu een modern, licht gebouw. Met ondermeer een doka en een atelier. Kinderen en senioren kunnen hier cursussen volgen. Boven in het gebouw is een soort speeltuin waar kinderen kunnen spelen met grote objecten. Bijvoorbeeld een roeiboot, die de suggestie geeft dat je echt vaart. Iedereen voelde zich weer even kind.

Naast het Kunsteducatiecentrum staat een hoge watertoren. Van hieruit hadden we een prachtig uitzicht op Kfar Saba met in de verte de hoge gebouwen van Tel Aviv. Hier kregen we uitleg over het ontstaan van de stad. Kfar Saba heeft een natuurlijke waterbron. In de oudheid was er al een nederzetting gevestigd. De mensen die er woonden waren handelaren. Kanaän, zoals het gebied toen heette, lag op de handelsroute van Syrië naar Egypte.

Na de drukke ochtend was het tijd voor een lunch. En wat voor een lunch! Op het terras van restaurant Jem's was het heerlijk toeven en heerlijk eten.

's Middags hebben we nog een bezoek gebracht aan het Archeologisch Museum. De gids vertelde dat Kfar Saba oorspronkelijk in een moerasgebied lag. En dat de Romeinen het hebben drooggelegd en er landbouwgrond van hebben gemaakt. In het museum zijn onder meer voorwerpen te zien uit de tijd van koning Herodes. Eeuwenlang zijn er sinaasappels verbouwd. De sinaasappelplantages hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de stad.

Tot slot maakten we met de gids nog een kleine stadswandeling. Ze stond daarbij stil bij huizen in de stijl van Bauhaus.

Al met al was de dag een mooie kennismaking met Kfar Saba!