uitwisseling 2007

voorbereidingen

Er hebben 3 bijeenkomsten met de deelnemers plaatsgevonden en wel op 28 maart, 10 en 19 september. Op 28 maart vond de eerste kennismaking plaats. De samenstelling van de groep was een brede vertegenwoordiging van mensen met diverse beroepen en uit verschillende geloofsovertuigingen die op persoonlijke titel aan de reis deelnamen. De deelnemers logeren in gastgezinnen.

Belangrijk is het dan om voorlichting te geven over bijvoorbeeld de kosjere keuken. Op 10 september 2007 werd de kok van het Studentenhuis op de Koornmarkt, Jerry Reisner uitgenodigd om daarover te vertellen.

19 september 2007 de laatste voorbereidingsavond voor de reis. Harry Kney-Tal, de ambassa-deur van Israël was deze avond aanwezig en na een inleiding kon men vragen stellen.

Op 7 oktober 2007 om 09.00 uur vertrokken de 28 deelnemers vanuit Delft richting Schiphol. Burgemeester Verkerk en zijn echtgenote, evenals de medewerker van de gemeente Delft be-last met partnersteden, maakten deel uit van de delegatie.

aankomst in Kfar Saba eind van de middag

Welkom door de burgemeester Yehuda Ben Hemo en het comité van Kfar Saba. De deelnemers logeren in gastgezinnen en tijdens deze bijeenkomst vond de eerste kennismaking plaats.

programma tijdens de uitwisseling

Dag in Kfar Saba, o.a. bezoek aan scholen, cultureel centrum, Jeruzalem, o.a. herdenking in Yad Vashem, Cesarea, kibboets Ein Shemer, culturele dag voor de ouderen, Acco en Mini Israël. Mini Israël is tot stand gekomen in samenwerking met Madurodam.

In Nes Amim werkt een Delfts echtpaar in de kibboets. Zij hebben daar verteld over het leven en werken in een kibboets.

Op de 2e dag van de uitwisseling was er aan het eind van de middag een vergadering voor de comités van beide steden, burgemeester Verkerk, evenals de medewerker van de gemeente Delft.

Op de afscheidsavond waren alle gastgevers aanwezig en ook alle mensen die meegewerkt hebben aan de reis. Heel bijzonder was het om ook mevrouw Geller, echtgenote van de overleden burgemeester Zeev Geller te ontmoeten. De eerste contacten zijn ontstaan in oktober 1967 in Straatsburg tussen de twee burgemeesters van Delft (de heer van Ravesloot) en Kfar Saba (de heer Geller). Deze avond is mede dankzij ons gitaarduo en ons koor een succes geworden.

Op 24 november 2007 hebben een bijeenkomst gehad met de deelnemers aan de groep. Bijna de complete groep was aanwezig en we hebben met elkaar teruggeblikt op een fantastische reis. In 2009 is het de bedoeling dat er een groep vanuit Kfar Saba Delft zal bezoeken.