headerimage

Kfar Saba

De Israëlische stad ligt ongeveer 25 kilometer ten noordoosten van Tel Aviv, op het smalste deel van de Sharonvlakte, ten oosten van Herzliya en ten noorden van Petach Tikwa. Het smalste deel van de Sharonvlakte, tussen de Middellandse Zee en de Westbank, bedraagt minder dan 20 kilometer.

 

Kfar Saba wordt ook wel Kefar Sava of Kfar Sava genoemd. Dit heeft te maken met de schrijfwijze en de uitspraak, bij vertalingen uit het Hebreeuws/ Ivriet. Sinds enkele jaren presenteert de huidige stad zich internationaal als Kfar Saba.

 

Kfar betekent overigens 'dorp'. De stad Kfar Saba is genoemd naar het oude Capharsaba, wat in die tijd een belangrijke nederzetting was in de zuidelijke Sharonstreek. In 1892 hebben Joden rechten verworven om een landbouwnederzetting te vestigen. In 1912 hebben Joodse immigranten een nederzetting gesticht, die is uitgegroeid tot de huidige stad Kfar Saba. Het stadhuis was één van de eerste gebouwen.

 

In 1968 telde Kfar Saba ongeveer 32.000 inwoners; in 2008 ongeveer 97.000. Veel inwoners zijn forens, maar de stad beschikt zelf ook over de nodige werkgelegenheid. Een aanzienlijk deel van de Israëlische hightechindustrie is er gevestigd. Sinds enige jaren is Kfar Saba via een forensenspoorlijn met Tel Aviv verbonden.

 

Maar Kfar Saba heeft ook een soort fietspadenplan naar Delfts model en de stad heeft een Delft Park. In dit park staan bomen die tijdens een uitwisseling zijn geplant.

↑ top