headerimage

2012 Karel en Judi op reis naar Israël

23 april - 9 mei een kort reisverslag

 

Maandag 23 april vertrokken we naar Israël. We gingen dus echt op vakantie deze keer om onze vrienden te bezoeken en samen met hun de herdenkingsdagen te beleven, Onafhankelijkheidsdag en ook om het jaarlijks terugkerende muziekfestival te bezoeken.

 

Dinsdag 24 april hebben we de jaarlijkse herdenking van de gevallenen, inwoners van Kfar Saba, van de oorlogen vanaf 1948 meegemaakt. Tijdens de herdenking worden alle namen genoemd en zolang je de namen blijft noemen, blijven ze in ieders herinnering. Onze gedachten gingen terug naar de herinneringen, die in Nederland worden gehouden op 4 mei. Ook hebben we daar Daniela Neuman ontmoet. Zij is lid van het bestuur van de Stedenband die Kfar Saba ook heeft met Wiesbaden.

 

Woensdag 25 april werd de 'Stille Tocht' gehouden en langs de hele weg stonden schoolkinderen. Ook wij hebben aan de Stille Tocht deelgenomen en hebben een krans gelegd bij het monument. Daarna werd er nog een speciale herdenking gehouden voor de omgekomen militairen.

 

's Avonds startte een evenement in het Park, waar ook Bas Verkerk samen met de Delftse groep in 2011 een boom heeft geplant. Ongeveer 45.000 mensen waren die avond op de been, maar na de festiviteiten wordt het park meteen opgeruimd en .. de andere dag was het weer gewoon toegankelijk en schoon.

 

Donderdag 26 april hebben we met onze vrienden doorgebracht.

 

de nieuwe vleugel
Vrijdag 27 april. Een bezoek aan het Tel Aviv Museum in Tel Aviv is de moeite waard. Shabathavond hebben we gevierd met Yehuda Ben Hamu, Meirav en de kinderen en met diverse vrienden van ons allemaal die wij ook kennen van de uitwisseling in 2011 (en al vele jaren daarvoor).

 

Zaterdag 28 april op weg naar Haifa. Wat een schitterend uitzicht over de haven, de Bahai tuinen en ..

 

zondag 29 april hebben we nog even een bezoekje gebracht aan de Rabin High School en Ruth Lazar overhandigde ons een schitterende foto, die gemaakt was tijdens de uitwisseling van het CLD. Zij zijn met een groep van 20 Delftse leerlingen van 16-23 februari 2012 in Kfar Saba geweest en zoals wij van allemaal begrepen hebben, hebben ze een fantastische tijd meegemaakt. Wat heerlijk is het toch als je jeugd met elkaar in contact kunt brengen.

 

Vanaf 17:00 uur startte het muziekfestival. Overal in het centrum speelden muziekgroepen en dan het prachtige concert dat speciaal voor de kinderen werd georganiseerd. Yair Mashiach, hij was de leider van de groep die in 2009 in Delft is geweest, was op dat moment de dirigent. Wat hebben we genoten en wat een grote klasse.

 

Altijd moeten wij er dan toch even aan terugdenken dat Pierre van Hauwe aan het begin heeft gestaan van het muziekonderwijs in Kfar Saba. Mensen weten wie Pierre is en dat is toch wel leuk om te horen. Schmulick Franco, de voormalige dirigent van the Youthband, was ook aanwezig. 's Avonds vond de officiële opening plaats. Wie weet kan er ook eens een Delfts orkest deelnemen aan zo'n festival. Laat het weten als je interesse hebt.

 

Maandag 30 april, Koninginnedag in Nederland. Wij zijn in Jeruzalem geweest en hebben een bezoek gebracht aan de tunnel, die onder de Klaagmuur loopt. De geschiedenis van de 1e en 2e Tempel werd ons door een gids verteld.

 

de tunnel langs de Westelijke Muur

 

Dinsdag 1 mei werd op het plein bij het winkelcentrum een afsluitend concert gegeven waaraan 500 muzikanten deelnamen. Ook was er een orkest uit Hongarije. Het thema van het hele festival was 'Liefde' en er werden o.a. liedjes van de Beatles gepresenteerd. Elk jaar is er een festival en we kunnen het jullie echt aanraden om eens te gaan kijken. Wij zullen bijtijds aangeven wanneer het concert wordt gehouden.

 

Woensdag 2 mei op weg naar de Dode Zee. Even relaxen en even genieten.

 

Donderdag 4 mei kwamen we 's middags weer terug in Kfar Saba en dan sta je toch stil bij onze 4 mei herdenking. Samen met vrienden en ook Yehuda Ben Hamu en zijn vrouw hebben we die avond om 20:00 uur Nederlandse tijd, 2 minuten stilte gehouden.

 

Vrijdag 5 mei op weg naar Kibboets Shamir in het Noorden van Israël, vlakbij de Golan hoogvlakte. Vanuit de kibboets kon je nog de sneeuw op de berg zien liggen. Dit jaar heb ik een huwelijk voltrokken van twee Israëli's. Zij wilden in Delft trouwen. Zijn ouders, vader Delftenaar, waren ook in Delft getrouwd. Toen een afspraak gemaakt om hen te bezoeken in hun Kibboets. Ze hebben ons rondgeleid in de kibboets en dan zie je hoe het kibboetsleven in de loop van de jaren veranderd is.

 

Via de schitterende snelweg, autoroute 6, kwamen we 's avonds terug in Kfar Saba. We kregen een telefoontje van Meirav, de vrouw van Yehuda. Zijn jullie moe? Nee was ons antwoord en met zijn viertjes zijn we naar Raanana gegaan en hebben genoten van de schitterende film 'Intouchable'. Echt een aanrader deze film.

 

Zaterdag 6 mei op weg naar Tel Aviv, ontmoeting met Frits de Wit. The Invisible Men, een film van Yariv Mozer ging in première in de Cinematheque in Tel Aviv. Deze film was eind maart 2012 in wereldpremière gegaan in Den Haag. De film gaat over Palestijnese homo's die niet in Palestijns gebied kunnen blijven en vluchten naar Israël .. probeer ook deze film eens te gaan bekijken. Echt de moeite waard. Lev Productions en ook het IKON Nederland waren die avond aanwezig. Zij hebben meegewerkt aan de tot stand brenging van de film.

 

Zondag 7 mei weer een avond met goede vrienden doorgebracht en bij gezelligheid hoort natuurlijk weer eten. Wij zeggen ook altijd: in Kfar Saba eet je 1 keer per dag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Bedankt Hans en Noga het was echt heerlijk en gezellig.

 

Maandag 8 mei hebben we even gesproken met Orrie Golan. Zij wil graag met een groepje muzikanten naar Delft komen. Wat wel heel grappig was dat er een paar uit de groep ook al contacten hebben met leerlingen van het CLD. Een aantal muzikanten is ook student aan de Rabin High School. Orrie kende ook Pierre van Hauwe persoonlijk. Net als Schmulick Franco vertellen zij met veel plezier over de werkwijze van Pierre en de 2 bezoeken die Pierre ook heeft gebracht aan Kfar Saba, samen met zijn leerlingen van de muziekschool uit Delft.

 

Wie weet kunnen jullie in de toekomst genieten van deze muziek. We houden jullie op de hoogte.

 

Aan het eind van de middag zijn we weer op weg gegaan naar Tel Aviv en daar ontmoetten we Frits de Wit opnieuw en we hebben toen een gesprek gehad met Barack Heyman, één van de jonge filmproducenten uit Israël. Over deze filmmaker zul je zeker nog van ons horen.

 

Dinsdag 9 mei weer terug naar Nederland en .. wat hebben wij een bijzondere tijd gehad. Vriendschap hebben zij hoog in het vaandel staan en wat is het belangrijk dat je open staat voor elkaar. Het was een schitterende tijd en in 2012 zal waarschijnlijk weer een uitwisseling plaatsvinden en dan is het de beurt aan de inwoners van Kfar Saba om naar Delft te komen. Maar eerst is het de beurt aan de leerlingen van de Rabin High School. Het is de bedoeling dat zij nog dit jaar naar Delft komen.

 

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst zegt men weleens, maar .. laten we met z'n allen ons steentje aan de mooie toekomst bijdragen.

↑ top